Home » Objave » Učenici iz Varaždina osvojili prve nagrade na događanjima Studeni – mjesec nauke u Skopju

Učenici iz Varaždina osvojili prve nagrade na događanjima Studeni – mjesec nauke u Skopju

Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin i 1. Gimnazije Varaždin sa svojim eksperimentalnim radovima osvojili su prve nagrade na događanjima Studeni – mjesec nauke u Skopju.

Studeni – mjesec nauke je manifestacija u organizaciji Društva fizičara Republike makedonije (DFRM), Saveza kemičara i tehnologa Makedonije (SHTM), Društva biologa Republike Makedonije (DBM), Makedonskog astronomskog društva (MAD), Makedonskog geografskog društva (MGD), Skopskog astronomskog društva (SAD) i Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Skopju (PMF).

Događanja su trajala cijeli mjesec studeni. Prvi tjedan je za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Drugi za učenike od 6. do 9. osnovne škole, a od 18.11. do 20.11. za srednje škole.

U programu događanja bila je 41. škola mladih fizičara, predavanja i radionice iz prirodoslovlja, test iz konceptualnih zadataka iz prirodoslovlja i izložba i natjecanje u radovima, demonstracijama, eksperimentima, modelima i simulacijama iz prirodoslovlja. Događanja su se odvijala u trgovačkom centru City Mall i Prirodoslovno – matematičkom fakultetu.

Na natjecanju je bilo 16 radova iz biologije, 39 iz kemije i 62 iz fizike. Fizika je podijeljena u dvije grupe i to jedna od 1. i 2. razreda i druga od 3. i 4. razreda. Radovi su bili predstavljani u hodnicima trgovačkog centra tako da ih je vidjelo mnogo posjetitelja i učenika. Zbog velike buke i gužve malo je bio otežani rad komisije koja je ocjenjivala radove.

Učenik Emanuel Nižetić sudjelovao je sa eksperimentalnim radom U što se pretvara mehanička energija loptice prilikom udara u stol? i Vanja Nell s eksperimentalnim radom Zašto je mokro tamnije? Oni su učenici Elektrostrojarske škole Varaždin. Mentor im je Damir Kliček. Učenik Novak Filip  sudjelovao je s radom Radio teleskop za mapiranje galaksije. On je učenik 1. Gimnazije Varaždin. Mentor mu je Dinko Meštrović. Sva tri učenika sudjelovala su u natjecanju s radovima iz fizike u grupi za 3. i 4. razred.

Učenica Lorena Brašnić sudjelovala je s radom Utjecaj ekstrakta gljive Tremetes versicolor na rast bakterije Photobacterium phosphoreum. Ona je učenica 1. Gimnazije Varaždin i natjecala se s radovima iz biologije. Njena mentorica je Martina Vidović.

Svi naši učenici osvojili su prve nagrade.

Osim naših učenika iz Varaždina i Makedonije bilo je nekoliko učenika iz Srbije.

Damir Kliček bio je član komisije za ocjenjivanje radova iz fizike za 1. i 2. razrede.

Dinko Meštrović održao je predavanje Fizika i IKT iz perspektive nastave fizike.

Organizatori su nas lijepo primili i vodili računa o nama. Učenici su bili smješteni kod učenika domaćina. Bilo je lijepo, ugodno i zanimljivo.