Home » Aktivnosti » Sastanci

Sastanci

Sastanak nastavne sekcije 18.10. 2016.
Sastanak je održan na Institutu za fiziku.
Kolega dr.sc. Vilko Žiljak održao je predavanje na temu Primjene svjetlosti u grafičkoj tehnologiji i likovnoj umjetnosti. Životopis dr.sc. Žiljka možete pronaći na http://www.ziljak.hr/vilko/VZbiografija/INDEX.HT . Predavanje je bilo popraćeno nizom eksperimentalnih primjera korištenja infracrvenih kamera, načina zaštite novčanica, oslikavanja odjeće, te korištenja boja blizanaca u likovnoj umjetnosti. Predavanje je prenošeno online  za učitelje i nastavnike koji nisu mogli prisustvovati sastanku u Zagrebu.


Sastanak Nastavne sekcije 2.6.2016.
Sastanak Nastavne sekcije održan je na Institutu Ruđer Bošković.

Održane su dvije radionice:
1) Neka bude svjetlost, pokusi za OŠ i SŠ, dr.sc. Martin Lončarić, IRB
2) Jednoliko gibanje po kružnici i centrifugalna sila, pokusi, Dubravko Kukolja, prof. savjetnik, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola , Varaždin

1) Kolega Martin Lončarić pokazao je niz pokusa geometrijske optike i valne optike (lom, refleksiju, totalnu refleksiju svjetlosti, nastajanje slike pomoću zrcala i leća, određivanje fokusa leće, pojavu interferencije i ogiba svjetlosti). Posjetili smo radinice na IRB-u u kojima se izrađuju optički elementi za uređaje.
2) Kolega Dubravko Kukolja pokazao je niz pokusa iz jednolikog kružnog gibanja. Prezentirao je na koji način se mogu pokusi koristiti u istraživačkoj nastavi, bilo da se izvode kao demonstracijski ili pak kao učeničko mjerenje.

Slike sa sastanka Nastavne sekcije možete pogledati na linku. 

Niz pokusa koje je izveo kolega Kukolja možete preuzeti u dokumentu: Jednoliko gibanje po kružnici.


Sastanak Nastavne sekcije 16.3.2016.
Sastanak je održan na Fizičkom odjelu PMF-a u zagrebu s početkom u 13:30 h. Sastanak se moga pratiti i uživo zahvaljujući kolegi Darku Androiću.
Dnevni red:
1. Predavanje o istraživačkoj/projektnoj nastavi u Sloveniji; doc. dr.sc. Robert Repnik, redoviti profesor, PMF Maribor, Odjel za fiziku
2. Pitanja i prijedlozi
3. Prijedlog Nastavne sekcije za članove Radne skupine za provođenje i koordiniranje stručne rasprave dokumenata kurikularne reforme

1. Predavanje je održano uz prijenos uživo koji je dostupan za pregled. Na starnicama Nastavne sekcije nalazi se i prezentacija predavanja
2. Kolege učitelji i nastavnici imali su pitanja vezano uz projekt i provođenje natjecanja u istraživanjima na koja je kolega Repnik odgovarao
3. Prijedlog: Tatjana Roginić i Melita Sambolek (prijedlog A. Hrlec); Luca Spetić (prijedlog M. Planinić) i Miroslav Dorešić (samoprijedlog).

Nastavna sekcija zahvaljuje kolegama koji su se pokazali kao dobri domaćini gostima iz Sloveniji, dr.sc. Nataši Vaupotič i dr.sc. Robertu Repniku, kako na FO PMF-a, tako i na Institutu za fiziku (Hrvoje Buljan, Maja Planinić, Hrvoje Mesić, Darko Androić, Slobodan Milošević, Berti Erjevac) te članovima Nastavne sekcije koji su popratili sastanak bilo uživo u Zagrebu ili on line iz cijele Hrvatske.
Slike sa sastanka Nastavne sekcije možete pogledati na linku. 


Sastanak Nastavne sekcije 20.10.2015.
Dnevni red:
1. Prezentacija projekta “Fizika za sve”; dr.sc. Nikola Poljak (15 min)
2. Osnovne sile u prirodi; dr.sc. Davor Horvatić (plenarno 30 + 15 min)
3. Pauza (15 min)
4. Obavijesti i izvješće; Anica Hrlec; voditeljica NS (15 min)

1. Kolega Nikola Poljak prezentirao je projekt Sekcije za popularizaciju fizike: Fizika za sve. U projekt su uključeni hrvatski znanstvenici koji svojim predavanjima žele približiti fiziku ciljanoj publici, učenicima osnovnih i srednjih škola. Više o projektu, prijavama i pozivima predavača u škole možete pronaći na službenim stranicama: http://www.hfd.hr/pop/ .

2. Kolega Davor Horvatić održao je jedno od predavanja u sklopu projekta Fizika za sve kako bi približio ciljeve i ideju samog projekta učiteljima i nastavnicima fizike.

3. Puze nije bilo, no kave, sokova, kiplica, kolača i voća za okrjepu nije nedostajalo tijekom sastanka.

4. Voditeljica Nastavne sekcije izvjestila je prisutne o radu Nastavne sekcije, a sve aktivnosti zabilježene su na stranicama Nastavne sekcije i kao takve se mogu pratiti u obliku obavijesti, materijala i fotografija. Voditeljica je ukratko izvjestila o aktivnostima vezanim uz Cjelovitu kurikularnu reformu i potaknula kolege da sudjeluju u stručnoj i javnoj raspravi u trenutku objavljivanja dokumenata.

5. Kolege su pohvalile rad voditeljice Nastavne sekcije i predložili da sljedeći sastanak bude na temu Međunarodne godine svjetlosti i predavanja koja su održana u sklopu simpozija: Čovjek i svjetlost.

(Link s predavanjima je http://mod.carnet.hr/index.php?q=categories&id=295 .)

Sastanku su osim prijavljenih kolega putem AZOO-a, sudjelovali i kolege s PMF-a u Zagrebu (dr.sc. Maja Planinić i dr.sc. Ana Sušac, te kolega Hrvoje Mesić) i PMF-a u Splitu i Instituta za fiziku (dr.sc. Ivica Aviani), a pomoć u organizaciji je bio kolega Berti Erjavec kojem ovom prilikom zahvaljujemo. Sastanku je prisustvovao član Nastavne sekcije kolega Miroslav Dorešić, te kolege koji su se naknadno prijavili: Marko Grozdanić i Maja Serdarević.

Popis sudinika: Prijave sastanak Nastavne sekcije


Sastanak Nastavne sekcije i udruge Perzeidi na Kalniku
Ljetne aktivnosti Nastavne sekcije su se održavale u kontinuitetu tako da su članovi Nastavne sekcije družili s udrugom Perzeidi iz Križevaca 4. srpnja 2015. na Kalniku. Datum je bio pomno odabran jer smo mogli promatrati konjukciju Venere i Jupitera, a Sunce i njegove pjege, te još nekoliko interesantnih objekata na noćnom nebu. Svoje teleskope na terasu  prekrasne klijeti ispod Kalnika,   stavili su članovi udruge Perzeidi sa svojim predsjednikom udruge, Ratkom Matićem.On je ujedno održao predavanje na temu asteroida jer je jedan 2011. pao na križevačko područje. Udruga Perzeidi nije bila prvi put na Kalniku sa svojim teleskopima jer im je ova lokacija draga stoga što nema svjetlosnog zagađenja. Uživajući u prekrasnom druženju, lijepom predavanju, lijepim pejzažima noćnog neba, večer nam je još više uljepšala Lidija Bajuk koja je za prisutne održala koncert na otvorenom pod zvjezdanim nebom. Svoje umjeće na gitari i u pjevanju pokazao je i Nenad Judaš, izvrsni glazbenik među kemičarima. Da na druženju ne bude gladnih a ni žednih pobrinula se domaćica druženja, voditeljica Nastavne sekcije, Anica Hrlec, koje je pridošle dočekala s obiljem hrane, kolača i domaćih pića. Iza ponoći na gradelama su završili i brancini koje je svježe iz mora na Kalnik donio Ivica Avijani.
Fotografije s druženja možete pogledati u fotogaleriji.


Dnevni red sastanka Nastavne sekcije 21. svibnja 2015.
1. Kurikularna reforma školstva
– što je napravljeno, što se planira a što je provedivo;akademik Vladimir Paar (15 min )
2. Rezultati kurikularne reforme u Srbiji, dr.sc.Franjo Sokolić, PMF Split (10 min )
3. Nastavni plan fizike za gimnazije u Sloveniji, Anica Hrlec, voditeljica Nastavne sekcije (10 min)
4. O sadržaju kurikuluma: Velike ideje u poučavanju prirodoslovlja, dr.sc. Ivica Aviani, Institu za fiziku (10 min)
5. Kurikularna reforma i nastava fizike kroz vertikalu hrvatskog školstva; gost dr.sc. Boris Jokić
6. Rasprava
7. Pitanja i prijedlozi
Moderatori: Franjo Sokolić i Anica Hrlec

Popis učesnika: Prijave 


Lijep dan u Mariboru

Stručno putovanje u Maribor: Prva gimnazija u Mariboru i PMF; Odjel za fiziku

Polazak u 7:00 h iz Zagreba autobusom ispred glavnog južnog ulaza na Velesajam.
9:30 – 10:00 dolazak u Prvu gimanziju i pozdravna riječ
10:00 – 12:00
Radni dio posjete: Slovenski kurikulum nastave fizike i katalog državne mature
Primjer dobre prakse: matura iz fizike u Prvoj gimnaziji u Mariboru
Izmjena iskustva iz nastavne prakse kroz otvorenu raspravu
Razgled škole: knjižnica, računalna učionica, laboratorij fizike
12:00 – 13:00 vođeni razgled Maribor uz kolege nastavnike Prve gimnazije u Mariboru

13:00 -14:00 Pauza za ručak; organiziran na PMF-u u kantini na principu “eat as much as you can” za cca 5 €

14:00-15:00 Predavanje u sklopu 2. spomladanske šole fizike dr. Dirk Shaffer, Talking Cells, Weisbadn

15:00 – 17:00 Posjeta Fizikalnom odjelu PMF-a u Mariboru uz stručno predavanje i razgled fizikalnog laboratorija

Povratak prema Zagrebu.

Popis učesnika: Prijave Maribor (2)

Prijave: sustavom ettaedu.eu i dodatno mailom na nastavna.sekcija@gmail.com

Potrebi podatci: Ime i prezime, škola, adresa škole, OIB škole

Kotizacija: cca 80 kn (cijena prijevoza ovisno o broju sudionika)

Uplata kotizacije: nakon stručnog putovanja

Izdavanje računa: na dan stručnog putovanja


 

Sastanak Nastavne sekcije HFD-a 29. siječnja 2015.,
Fizički odjel PMF-a

Sastanak Nastavne sekcije PMF –a održan je u velikoj predavaonici F08 uz sudjelovanje pedesetak članova, nastavnike fizike osnovnih i srednjih škola, te fakulteta i članova Studentske sekcije. Sastanak je u suradnji sa AZOO objavljen na njihovim stranicama ettaedu kao stručno usavršavanje uz veliku podršku dr.sc. Željka Jakopovića. U samoj pripremi sastanka sudjelovala je kolegica Planinka Pećina koje i dogovorila predavanje, a u izvedbi sastanka pomogao je kolega Hrvoje Mesić.
Sastanak se održao po Dnevnom redu, gdje je prisutne članove i goste pozdravila Anica Hrlec, voditeljica Nastavne sekcije.
Prof. dr sc. Damir Bosner održao je jednosatno predavanje na temu: „Jednostavni sustav za mjerenje života kozmičkih miona“ u kojem je pojasnio način nastajanja kozmičkih miona, te kako se mogu detektirati pomoću jednostavanog sustav za mjerenje vremena života miona kojeg čine plastični scintilacijski detektor i elektroničke jedinice za registraciju i pohranu vremena pojave signala u detektoru. Za analizu sakupljenih podataka te njihov prikaz razvijeni su odgovarajući programski paketi te grafičko sučelje. Jednostavnost i relativno niska cijena sustava, kao i mogućnost varijacije složenosti eksperimenta, čine ovaj sustav vrlo prikladnim za demonstracijske pokuse, kako za studente, tako i za učenike srednjih škola.
Nakon predavanja održana je rasprava o samom uređaju, njegovoj cijeni, te su nastavnici napomenuli da bez obzira što je uređaj „jednostavan“ nije ga baš jednostavno napraviti. Fizika čestica i nuklearna fizika u programu se rade u drugom polugodištu četvrtog razreda pa je vremenski teško posvetiti toliko vremena za snimanje i obradu podataka, već bi se pokus mogao izvesti kao vježba.
Pod točkom Razno voditeljica Nastavne sekcije  predložila je plan rada sekcije za 2015. godinu i pozvala kolege nastavnike na suradnju u njegovom ostvarivanju.

Prezentaciju  predavanja možete pogledati na poveznici.